Over mij

Hi! Mijn naam is Lana Voeten.


Ik ben een tijdje terug verkozen tot Miss Grand Sea Netherlands 2021. Ik ben hiervoor benaderd door Nanny Nielen-Verwey. In '76 is ze verkozen tot Miss Holland, en sindsdien is ze een gevestigde naam in de Missenwereld. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat ze ook wel bekend staat onder de naam 'Missenmoeder'. Ik ben ontzettend dankbaar dat deze vrouw me de kans heeft gegeven om mijn zelfvertrouwen terug te winnen en een statement te maken: Dat was namelijk het doel van mijn deelname.


Een half jaar geleden heeft er een gebeurtenis plaats gevonden welke mijn leven compleet op zijn kop heeft gegooid. Wat mij is overkomen, is in mijn ogen een veel te weinig besproken probleem. Helaas zijn er nog veel vrouwen die dit meemaken, en de daders komen helaas te vaak onder hun straf uit. Het heeft een lange tijd geduurd voor ik mensen weer kon vertrouwen en ik de kleur in mijn leven weer terug kon vinden. Door veel hulp, liefde van mijn vriendinnen, vriend, ouders, overige familie, en veel therapie ben ik hier gelukkig uit gekomen. Ik ben nog niet de oude, maar dankzij een hoop liefde van de mensen om me heen weet ik dat ik niet alleen ben.


Door wat er is gebeurd weet ik echter, dat dat niet zo kan voelen. Ik heb lang gedacht dat het mijn eigen schuld is geweest en dat zoiets alleen maar gebeurt wanneer je er om vraagt. Dit was de illusie die ik had, omdat ik nooit eerder zulke verhalen had gehoord van mensen die me dierbaar zijn. Door het incident ben ik erachter gekomen dat ik niet de enige ben waar dit ooit bij is gebeurt: Er zijn nog héél veel andere vrouwen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten, maar die dit uit schaamte niet durven te delen met de omgeving. Door mijn openbaring, durfden zij dit te delen. Ze wisten dat ze niet alleen waren! En dat verzwijgen uit schaamte, daar pas ik voor.


Tijdens de Missverkiezing heb ik een statement gemaakt: Je bent niet alleen, en je bent krachtig! Niemand zou het recht moeten hebben om ervoor te kunnen zorgen dat een vrouw zich moet gaan schamen wanneer zij seksueel mishandeld of misbruikt is. Ik wil laten zien dat ze niet alleen zijn, en dat er een uitweg is. Ik wil laten zien dat we bikkelhard zijn, en dat we ons niet zomaar klein laten krijgen. Ik heb deelgenomen aan de verkiezing om dit hoofdstuk uit mijn leven af te sluiten, en een nieuw hoofdstuk te creëren voor vrouwen die zich al jaren opgesloten voelen door wat hen is overkomen.


Na de missverkiezing heb ik veel verhalen van vrouwen in soortgelijke situaties gehoord. 
Laten we samen vooral openheid van zaken geven. Voel je vrij om me om hulp te vragen!

Ik heb in veel situaties van me afgeschreven, op momenten dat ik het er moeilijk mee had. Deze verhalen zijn te vinden onder het kopje 'Mijn verhalen'. Bedankt voor het lezen. <3


Liefs, Lana